En svår, men lätt, men tung, men lätt, last

Nu har jag läst ut The Rebuilding Year av Kaje Harper. Eftersom jag redan skrivit en recension på Goodreads så klistrar jag in den här; om du vill ha en svensk översättning så fixar jag det.
 

The Rebuilding YearThe Rebuilding Year by Kaje Harper
My rating: 3 of 5 stars

It's m/m and GFY ("gay for you") - i. e., there's quite a bit of sex.

The story could have been more...polished. It was really uneven in places. The book, especially the ending, felt kind of rushed, and there's this questionable subplot that added to the rushed feeling. Still, I just couldn't help liking the characters and the story. The fact that one of the main characters is a person with a disability helped. *eg* (yes, I can really be that shallow)

I think the story would have benefitted from being quite a bit longer, with less sex (!) and more room for character and relationship development.

View all my reviews 

 

Jag håller på att läsa flera andra böcker, förstås, bland annat Three Principles of Angelic Wisdom av Linda Pendleton. Den började ganska ointressant, men efter en tråkig start har den blivit mer intressant.

A Weak American in Russia & Ukraine är en bra blandning av roliga anekdoter och allvarligare ämnen, och det gillar jag.

 

I tisdags var jag och sambon på biblioteket. Jag hittade 10 (ja, TIO - många för att vara jag) böcker:

Persuasion av Jane Austen

Slaughterhouse-Five av Kurt Vonnegut

The Old Man and the Sea av Ernest Hemingway

The Bell Jar av Sylvia Plath

A Clockwork Orange av Anthony Burgess

Acid Row av Minette Walters

Moby Dick av Herman Melville

This Book Will Save Your Life av A. M. Homes

Heart of Darkness av Joseph Conrad

Breakfast at Tiffany's av Truman Capote

 

Ganska många klassiker på listan - klassiker jag tänkt läsa länge, men det har liksom aldrig blivit av. Men nu är det dags! Det enda tråkiga för mig är att jag nu uttömt biblioteket på böcker som finns på min "vill läsa"-lista.... Men jag har ju massor av olästa böcker hemma, så jag klarar mig nog. :)

Hur det gick för sambon? Jodå, hon hittade över 30 böcker, men då har hon - faktiskt - en ännu större boklast än mig.... Tur att vi slapp hem med den boklasten! ;)

 

Jag har också redigerat mina "bokhyllor" på Goodreads. Nu har jag en som heter Want to Read som är för böcker jag skulle vilja läsa någon gång, men kanske aldrig lyckas få tag på (mer som en önskelista), och en som heter To Read. Den senare är för böcker jag vet att jag kommer att läsa, exempelvis sådana som jag äger men inte har läst ännu.


Funkisar, m/m och barnböcker - fast kanske inte samtidigt, då.

Det finns en grupp på Goodreads som heter M/M Romance (dvs "man/man-romans"). Jag blev nyligen medlem där och har fastnat lite. På ett bra sätt, alltså. Här finns andra som, liksom jag, skriver om män som är kära i (och/eller tänder på och/eller har sex med) män, och en får massor med lästips!
 
Goodreads har också en funktion som kallas Listopia - boklistor i alla möjliga genrer. Jag har hittat två listor (1, 2) med böcker/noveller som kombinerar m/m och funkis. Vissa av böckerna finns för gratis nedladdning för Kindle. Yay! Sen finns det genrer också, som exempelvis "character with disability". :D Det enda problemet är att få tag på alla böcker....  Nåja, det är ett i-landsproblem.
 
 
Jag har nu läst 34 böcker i år, och har höjt ribban till 40. Det är bra att vissa titlar egentligen är noveller, eller barnböcker, och inte så länga....  ;) Det faktum att många titlar finns på Kindle gör det ju ännu lättare att få tag på nya böcker.
 
First Impressions var riktigt söt. Huvudkaraktärerna Jez och Steve är verkligen såna som det är svårt att inte tycka om. Uppföljaren Fuzzy, som är med i Kindleversionen av First Impressions, var också det, men inte riktigt lika söt som första delen. Tredje delen, Last Chance, står på att läsa-listan.
 
Luscious Love är en novell i min favoritgenre - m/m-funkis. Yay! Det märks att författaren har personlig erfarenhet av Dövkultur, vilket var ett stort plus. Huvudkaraktären, Wendell, var lätt att "känna med", men tyvärr var berättelsen alldeles för kort. Det kändes som att (SPOILER!) Wendell knappt ens hann säga hej till sin chef innan de hade sex. Nu är detta kanske ett vanligt förfarande i m/m, men jag har ändå lite svårt för det. (Slut på spoiler.)
 
Count Us in Too är en barnbok som visar på att olikheter i funktionalitet inte gör barn så annorlunda som en kanske skulle kunna tro - de gillar djur, att läsa, vinner stavningstävling, målar, spelar fotboll.... Yngre barn kan nog lära sig mycket av den om de inte har så många funkisar i sin omgivning.
 
En annan barnbok, som jag läste i morse, är Squidge: Little Elf, Big Trouble. En passande bok så här i stundande juletid. Den är väl ingen moraliserande bok direkt, men visar på vikten av att lära sig karate. ;)
 
 
TIll helgen ska jag och sambon till biblioteket. Det är första gången sedan jag började vara på Goodreads på allvar, och blir en intressant upplevelse. Undrar hur många böcker jag kommer hem med?! Jag har 1892 böcker på min att läsa-lista, men tack och lov (?) finns inte alla de att tillgå på vårt lokala bibliotek, eller ens i Sverige.
 
 
Jag går på julledighet den 11 december och är ledig fram till den 7 januari - nästan en månad. Visst, det ska hinnas med lucia, fyra födelsedagar, julstök och nyårsfirande, men en hel del böcker borde jag hinna läsa på den tiden. Yay!
 

Shoutout, Goodreads, bokuppdatering (spoilers och fula ord)

Jag blev tillfrågad av Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben om jag ville skriva lite om läsande och bokbloggande i deras bokblogg. Självklart sa jag ja - inlägget går att läsa här
 
Skrivandet har förutom det gått lite tungt ett tag, men läsandet går desto bättre. För att inte tala om redigeringarna på Goodreads. Jag är den tredje mest aktive svensken, den andra mest aktive svenske librarian.... Yay! Men tillbaka till läsandet. Jag började ju tidigare i höstas med ett mål på 20 lästa böcker, sedan 25, 30 - och nu verkar det som att jag måste höja målet igen.
 

2012 Reading Challenge

2012 Reading Challenge
Devin has read 28 books toward his goal of 30 books.
hide
 
Jag har läst ut både Braided Cord och A Private Gentleman. Bägge böckerna är bra på sitt eget sätt - de är, förutom det faktum att personer med funktionsvarianter (som jag tycker är ett finare ord än funktionsnedsättningar) finns med, väldigt olika.
 
Vad gäller Braided Cord av Liz Kulp så hade jag lite svårt för språket i den i början. Texten var inte redigerad, vilket jag är ovan vid. Ibland hade jag svårt att följa med när boken bytte ämne. Vet inte om det beror på mitt dysexekutiva syndrom eller något annat, men när jag väl "vande mig" vid hur boken var skriven, så fick jag definitivt ut mer av den. Den kom till sin rätt.
 
Jag tycker absolut att den är värd att läsa om du skulle vilja läsa en personlig berättelse om hur det kan vara att leva med FASD (fosterskador orsakade av att modern drack under graviditeten). Den är intressant, och jag tror att många skulle lära sig mycket av att läsa den.

Jag skulle definitivt vilja läsa mer om Liz liv som äldre vuxen.
 
 
A Private Gentleman kändes lite som Hornblower slash, fast utan båtar, då. Två missanpassade (en svårt stammande överklassman med social fobi och förkärlek för blommor, en prostituerad oäkting), homosexuella unga män i 1800-talsaristokratiska England vars kärlek möter motstånd. Historisk korrekthet vet jag inte om författaren kan stava till, och vissa termer har jag svårt för även om de användes vid tidpunkten ("cock" och "fuck"). Men ändå kunde jag inte låta bli att gilla berättelsen. Huvudkaraktärerna, särskilt Wes, var så söta och samtidigt som jag undrade hur det skulle gå så ville jag inte att boken skulle ta slut.....
 
 
Nu har jag börjat läsa A Weak American av Walter Parchomenko. Jag vann den i en giveaway på Goodreads tidigare i höst. Den verkar riktigt kul!

Bokläsandets tid

Nu är höstvintern här. En bra tid att ägna sig åt bokläsande (som om det fanns dålig tid för bokläsande)!
 
Jag har nyligen fått Librarian-status på Goodreads. Det innebär bland annat att jag kan redigera befintliga bokprofiler, rätta felaktig information och lägga till bokomslag. Yay! :D Det är verkligen roligt att kunna hjälpa till och göra sajten bättre.
 
I mitt förra inlägg skrev jag att jag hoppades kunna ge en uppdatering angående Den döende detektiven under helgen, och även försöka skriva lite om mina senaste bokfynd. Så blev det tyvärr inte, men jag gör det nu i stället.
 
Den döende detektiven är snart utläst (nåja...vi är på sidan 334 av 510). Jag kommer att sakna Lars Martin Johansson när boken är slut.
 
A Private Gentleman gör mig, tyvärr, allt mer frustrerad. Jag vill så gärna tycka om den, men har upptäckt, ju mer jag läser den, att jag inte gör det. Den är definitivt inte lika rolig att läsa längre. Typiskt att jag går och betalar för en sådan bok.... Det är i alla fall en stor tröst att det finns så många andra böcker att läsa! Just nu har jag närapå 140 böcker i mina bokhyllor som bara väntar på att jag ska läsa dem. Det bådar gott för vintern.
 
På tal om andra böcker, här kommer listan på de jag köpt nyligen (second hand-butiker och loppisar är farliga för mig - men ändå bra då jag inte behöver betala så mycket för varje bok. Jag vågar inte tänka på hur mycket min boksamling skulle ha kostat om jag hade betalat fullpris för varje bok!):
 
100 sätt att rädda världen av Johan Tell
 
Barfota änglar av Linnea Willén
 
Bed Rest av Sarah Bilston
 
Darling Jim av Christian Mørk
 
Den Långa Flykten [Watership Down] av Richard Adams
 
En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf
 
En dag till skänks av av Anna Gavalda
 
Energitjuvar: I familjen, i relationen och på jobbet av Ingalill Roos
 
Her Father's House av Belva Plain
 
Jag älskade honom av Anna Gavalda
 
Jonas Eckel av Karin Fossum (jag har den svenska översättningen, men hittade ingen länk till den)
 
Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross
 
Völvans dotter (Jarastavens Vandring 1) av Saga Borg (av en anledning som jag inte riktigt förstår så har jag fått tag på den norska översättningen, Vølvens Datter....)
 
Fem personer du möter i himlen [The Five People You Meet in Heaven] av Mitch Albom
 
Som synes en rätt så blandad kompott - och ett bra exempel på hur blandade böcker jag läser. Nu har jag läst ut 25 böcker i år, och har höjt målet till 30 (jag höjer hellre lite i taget än alldeles för mycket på en gång). Nästa år tänkte jag sätta målet 52. Det beror naturligtvis på tjockleken på boken och hur den är skriven hur fort det går att läsa ut den, men en bok i veckan i genomsnitt borde inte vara en omöjlighet. Särskilt inte om det blir en lång, snöig vinter. Inte för att det är något jag hoppas på, men med tanke på var jag bor så skulle det inte vara så konstigt om den blir det.

Varför skriva? Och varför läsa?

Mitt förra inlägg och en diskussion i Facebook-gruppen Authors Helping Authors har fått mig att fundera på en sak. Vad är det som är viktigt i skrivandet - ämnet eller tekniken? Att skriva tillgängligt för den stora massan eller att skriva korrekt rent språkligt och innehållsmässigt? Att skriva för att en själv vill det eller för att andra ska vilja läsa?
 
Jag tror att det finns ungefär lika många svar på de frågorna som det finns folk som skriver. Själv skulle jag helst vilja se att de flesta skriver så korrekt och "bra" som möjligt för att de vill det, och att det samtidigt skulle göra att många människor ville läsa. I alla fall är det hur jag skulle vilja att mitt eget skrivande fungerade.
 
Det finns vissa som tycker att en ska vänta tills inspirationen infinner sig, medan andra tycker att det viktigaste är att skriva. Ett typexempel på det senare är NaNoWriMo, där målet är att skriva en roman på minst 50 000 ord under november månad. Om du är en person som tycker om sådana utmaningar, och att arbeta mot en strikt deadline, så kan jag rekommendera Write or Die. Det är ett verktyg som med mer eller mindre stressande metoder (förhoppningsvis) hjälper dig att skriva.
 
Själv anser jag att en gyllene medelväg är att föredra. Skriv för att du vill det, men du måste kanske lära dig att vilja skriva regelbundet. Och en av de viktigaste sakerna som en som skriver måste göra är, enligt mig och flera andra, att läsa. Se hur andra skriver, så kanske du blir hjälpt med att hitta din egen "skrivarröst".
 
 
Men tillbaka till läsandet. Som Akademibokhandeln säger: Att läsa är att resa. Så är det verkligen, och jag är glad att jag får resa så mycket i böckernas värld. Det finns så många intressanta platser, ämnen och frågor att upptäcka! Inte konstigt att jag samlar på mig så många. Jag satte ju målet 20 lästa böcker i år, eftersom jag hade en liten "torr" period tidigare, sen ökade jag på det till 25. Som det ser ut nu så får jag öka det till minst 30. Yay!
 
A Private Gentleman är rolig att läsa, kombinationen homoeritik och 1800-talsaristokrati med ett stänk av funktionsnedsättning fungerar och förutom användandet av ordet "cock" så känns språket också bra. Nu vet jag att termen användes långt innan 1800-talet, men ordet känns lite malplacerat i sammanhanget (även om det återfinns i majoriteten av homoerotiska berättelser). Nåja, to each their own, som det heter.
 
Vad gäller Den döende detektiven så har det inte blivit så mycket läst utav den på sistone, men jag hoppas kunna ge en uppdatering under helgen. Då ska jag också försöka skriva lite om mina senaste bokfynd.

RSS 2.0